Merktekens

Waaraan kan ik een product van Royal Delft herkennen/Wat is het beeldmerk?

Elk voorwerp wordt aan de onder/ of achterzijde voorzien van ons beeldmerk. U kunt onze producten aan deze beeldmerken herkennen. 

Hoe kan ik zien hoe oud mijn product is?

Sinds 1879 wordt een jaarcodering in letters gehanteerd. Aan de  hand van de lijst met jaarcodes kunt u het jaar vaststellen waarin uw Delfts aardewerk is vervaardigd. 

Op mijn artikel staat een ander beeldmerk, hoe kan ik de herkomst daarvan achterhalen?

Een van de meest nagebootste decors in de keramiek is het Delftse decor ofwel de decoratie in blauw op witte achtergrond. Hierbij worden vaak typisch Hollandse motieven gebruikt als molenlandschappen, zeegezichten en de van het Chinese porselein afkomstige motieven als bloem-, blad- en ranken, en voorstellingen met Chinese figuren.

 

Van het Delftse aardewerk daterend uit de 17e en 18e eeuw zijn in de vaklitera­tuur voldoende gegevens te vinden over de herkomst of de makers van dat aardewerk. In het overgrote deel van deze werken houdt de merkenbeschrijving in het begin van de 19e eeuw op.

 

Toch zijn er aan het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e talrijke keramische bedrijven in binnen- en buitenland begonnen met de fabricage van "Delfts" aandoend aardewerk of porselein waarvan de merken niet zijn beschreven. In juli 1998 heeft Stephen J. van Hook het boek Discovering Dutch Delftware uitgebracht. Hierin kunt u, naast Royal Delft, ook diverse andere producenten van Delfts aardewerk terugvinden. ISBN 0-9665009-0-3. Ook kunt u de herkomst proberen te achterhalen via de website www.delftsaardewerk.nl