Glorious Delft Blue - verlengd tot en met 30 september!

Verlengd tot en met 30 september! Delfts Blauw is hèt symbool van de Nederlandse Gouden Eeuw. De VOC bracht Chinees porselein terug uit Azië – de eerste inspiratiebron voor Delfts Blauw! Slimme Delftse ondernemers transformeerden het in de decennia die daarop volgden tot een écht Hollands icoon. De Gouden Eeuwers lieten hun status zien door hoe ze hun huizen inrichtten, hoe ze gekleed waren en welke kunst ze aan de muur hadden hangen. Zij vertellen in de tentoonstelling Glorious Delft Blue hoe zij de glorie en grandeur van de zeventiende eeuw beleefden.

Hedendaagse pronkstukken

In de tentoonstelling wordt middels vijf thema's de relatie gelegd tussen het pronken van de Gouden Eeuw en het pronken van vandaag de dag. In de thema's, handel & nieuwe smaken, interieur, tulpenmanie, portretten en mode wordt samengewerkt met hedendaagse kunstenaars zoals Ruben van Megen, Marie Cécile Thijs en Tess van Zalinge. Benieuwd naar de andere pronkstukken? Bezoek Glorious Delft Blue!

Marie Cécile Thijs

Glorious portraits

Haar fotografie toont invloed herkenbaar aan de 17e eeuwse Nederlandse meesters, terwijl tegelijkertijd haar persoonlijke interpretatie volstrekt hedendaags is. Marie Cécile Thijs speelt met haar onderwerp, brengt ze tot leven of laat ze hangen in tijd en plaats. Objecten worden karakters. Ze komen los van hun originele context en nemen een geheel nieuwe identiteit aan. Dit resulteert is intrigerende creaties waar rust, beweging en soms humor samenkomen.

Marie Cécile Thijs

Meisterwerke

Glorious Interior

Meisterwerke is een realisatie van Isabelle Torrelle en Christian Otto, createurs die hun liefde voor kunst en textiel delen. Na haar opleiding in textiel en 20 jaar collecties te hebben gemaakt voor anderen, nam Isabelle vorig jaar de touwtjes in eigen handen. “Sindsdien ervaar ik de vrijheid om te ontwikkelen zonder beperkingen. Ik zoek de grenzen op en overschrijd ze.” Ze combineren de sterktes van weven en borduren, waardoor ze meer dan 90 verschillende kleuren en technieken kunnen verweven.

Meisterwerke

Ruben van Megen

Glorious Interior

Ruben van Megen studeerde in 2012 af van de Design Academy in Eindhoven. Sindsdien is hij als zelfstandig ontwerper en interieur- en meubelmaker werkzaam. Ruben van Megen staat voor high-end design waarbij gebruik gemaakt wordt van Nieuwe materialen en technieken. In 2017 won hij een Red Dot Design Award voor Café 6116 (tentoongesteld). In 2018 volgden een Talente Award en A’Design Award.

Ruben van Megen

Tess van Zalinge

Glorious Fashion

Tess van Zalinge (1989), in 2012 afgestudeerd aan de Amsterdam Fashion Institute, is eigenaresse van haar eigen designer label. Van Zalinge wordt door haar herkomst geïnspireerd, met name door Nederlands ambacht, Nederlands kostuum en Dutch Design. Haar kleur palette en gebruik van prints zorgt ervoor dat het complete plaatje levendig en innovatief is, maar met een duidelijke knipoog naar het Nederlandse erfgoed.

Tess van Zalinge

Rembrandt & de Gouden Eeuw

Stap in de Gouden Eeuw

Delft & de Gouden Eeuw

In 2019 kleurt Delft ‘goud’ met een jaar lang culturele programmering in het teken van de Delftse Gouden Eeuw in het Delft van nu. ‘Delft & de Gouden Eeuw’ is onderdeel van het landelijke themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’. Het Delftse themajaar start in januari met de tentoonstelling Glorious Delft Blue bij Royal Delft. In oktober start de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft, de eerste expositie ooit in Nederland gewijd aan deze beroemde Delftse meester. Meer informatie: www.delft.com.