Het ambacht van Royal Delft

handgemaakt sinds 1653

Introductie

Royal Delft is de enige in Delft overgebleven producent van Delfts Blauw sinds de 17e eeuw. Aan het einde van de 18e eeuw ebde de aandacht voor Delfts Blauw in een rap tempo weg waardoor bijna alle plateelbakkerijen sloten. Toen Joost Thooft de fabriek in 1876 overnam verbeterde hij het productieproces zodanig dat er een mooier en kwalitatief hoogstaand product werd gemaakt en het Delfts Blauw in een revival kwam. Tot op de dag van vandaag hanteert Royal Delft deze methode van produceren die wereldwijd de standaard vormt van het hedendaagse Delfts Blauw.

Hoe wordt een vaas gemaakt

het productieproces stap voor stap

Handgemaakt sinds 1653

Stap 01 - De grondstoffen

Stap 1

De productie van Delfts aardewerk start met het samenstellen van de klei. De klei bestaat uit ongeveer 10 grondstoffen waaronder klei, porseleinaarde ofwel kaolien, kwarts, veldspaat, krijt. Deze grondstoffen worden volgens bepaalde recepten gemengd en met water in de z.g. kogelmolens uiterst fijngemalen tot een vloeibare kleipap.

Handgemaakt sinds 1653

Stap 02 - Het gieten van de vaas

Stap 2

De kleipap wordt gegoten in gipsmallen, waarvan het inwendige de vorm heeft van het te gieten stuk. De poreuze gipsmal zuigt water uit de kleimassa; er ontstaat tegen de gipswand een stevige huid, die in dikte toeneemt naarmate men de pap langer in de vorm laat. Wanneer deze huid na enige tijd een voldoende dikte heeft bereikt, wordt de rest van de pap uit de vorm gegoten.

Handgemaakt sinds 1653

Stap 03 - Sponsen

Stap 3

De zuigende werking van de gipsmal gaat door totdat de kleihuid van de vorm loslaat. Op dat ogenblik kan de mal worden geopend waardoor het voorwerp vrijkomt. De aanwezige gietnaden worden daarna handmatig bijgewerkt en mooi glad gesponst. Een precies werkje dat bepalend is voor de uiteindelijke vorm van de vaas.

Handgemaakt sinds 1653

Stap 04 - Engoberen & stoken

Stap 4

De vaas krijgt een speciale laag van verdunde klei die ‘engobe’ genoemd wordt. Daarna wordt het product voor de eerste keer in de oven geplaatst en gestookt tot een temperatuur van 1160 ° C. Na 24 uur wordt het product, dat nu 'biscuit' wordt genoemd, uit de oven gehaald.

Handgemaakt sinds 1653

Stap 05 - Het decoreren van de vaas

Stap 5

De plateelschilders schilderen met de hand de traditionele Royal Delft decoraties op de vaas. Zij doen dit met speciale penselen van marter- en eekhoornhaar en een zwarte op kobaltoxide gebaseerde verf. De kobalt in de verf ondergaat in de oven een chemische reactie waardoor de kleur verandert van zwart naar blauw.  De schilder kan eindeloze kleurschakeringen bereiken door het gebruik van meer of minder water bij de verf. Meester-schilder bij Royal Delft word je na een interne opleiding van ongeveer acht jaar. Na deze tijd kunnen schilders denken, ontwerpen en schilderen volgens het DNA van Royal Delft.

Handgemaakt sinds 1653

Stap 06 - Glazuren & stoken

Stap 6

De gedecoreerde vaas wordt nu met glazuur bespoten. Het glazuur geeft de beschildering een witte dekkende laag. Hierna gaat de vaas 24 uur in de oven. Tijdens de tweede ovenstook die op 1200 °C gebeurt, smelt de glazuur tot een doorzichtige laag en verandert de kleur van decoratie van zwart naar blauw. De chemische en fysische reacties tussen scherf, engobe, verf en glazuur zijn bepalend voor de typisch Delfts Blauwe kleur.

Handgemaakt sinds 1653

Stap 07 - Alles voor kwaliteit

Stap 7

De laatste stap van ons productie proces is de kwaliteitscontrole. Ieder product wordt van top tot bodem geïnspecteerd om te bepalen of het verkocht mag worden als een Premium Royal Delft product, het keurmerk van kwaliteit. Een echt Royal Delft product kan herkend worden aan het signatuur op de onderzijde; de initialen JT, het apothekersflesje en het woord ‘Delft’.