Herinneringsborden

Het kwaad overheerst vaak, doch wint nimmer

Het kwaad overheerst vaak, doch wint nimmer

Royal Delft publiceert wekelijks een blog geïnspireerd door de vele herinneringsboden die er over de jaren heen door de Koninklijke Porceleyne Fles zijn gecreëerd. Het thema van de blogs is Geloof, Hoop & Veerkracht. Om vroeger te herdenken en om kracht te kunnen putten in de situatie waarin we ons nu bevinden.

Vandaag het herinneringsbord: Het kwaad overheerst vaak, doch wint nimmer.

Bron: Centraal Museum

Het bord is geschilderd naar aanleiding van de Hongaarse opstand in 1956. De Hongaarse opstand was een massale volksopstand die duurde van 23 oktober tot 10 november 1956. De opstand ontstond spontaan en was gericht tegen het stalinistische bewind in de Volksrepubliek Hongarije.*

De internationale ontwikkelingen grepen de medewerkers van De Porceleyne Fles aan. Zij wilden een herinneringsbord creëren dat een hoopvol perspectief bood. De boodschap van het herinneringsbord is ook in de huidige omstandigheden van toepassing. Opvallend is dat het bord in het Nederlands is beschilderd, ondanks dat de opstand zich binnen Hongarije afspeelde.

Het Corona virus heeft een mondiale impact. Waar we eerst allemaal in paniek schoten - het kwaad overheerst vaak - begint de realiteit zich nu om te vormen naar de nieuwe werkelijkheid. We zetten met zijn allen de schouders eronder en kijken vooruit en ondernemen actie: doch wint nimmer.

Op het bord is een boom te zien die vanuit de kwade grond tot bloei komt. De ontwerper van dit bord is L. von Stein.

*bron: wikipedia

Nederland zal herrijzen II

Nederland zal herrijzen II

Royal Delft publiceert wekelijks een blog geïnspireerd door de vele herinneringsboden die er over de jaren heen door de Koninklijke Porceleyne Fles zijn gecreëerd. Het thema van de blogs is Geloof, Hoop & Veerkracht. Om vroeger te herdenken, en om kracht te kunnen putten in de situatie waarin we ons nu bevinden. 

We blijven nog even in de herinneringsborden van de bevrijding op 5 mei 1945. Rondom Bevrijdingsdag 1945 zijn er namelijk een aantal herinneringsborden gemaakt welke we graag willen belichten in deze serie. Vandaag het herinneringsbord: Nederland zal Herrijzen. 

Dit herinneringsbord heeft een complexe rand van verschillende bloemen en in verschillende tinten blauw. De vrijheidsduiven vliegen in het midden rondom de appeltjes van Oranje met in hun bek een bloemenkrans met tulpen. 

De appeltjes van Oranje zijn in tegenstelling tot wat men vaak denkt geen appels maar sinaasappels. Vroeger werden deze namelijk oranjeappels genoemd. De naam oranjeappel houdt ook verband met de Zuid-Franse stad Orange, de vroegere hoofdstad van het graafschap Orange en eeuwenlang erfelijk bezit van de Nassaus, later de Oranje-Nassaus. De stad was een centrum van handel in voedingsmiddelen, waaronder sinaasappelen.* 

In dit bord is er oranje verf gebruikt net zoals het eerste bord uit de serie blogs. De oranje verf die is gebruikt wordt enkel gebruikt voor speciale herinneringsborden en Oranje Keramiek. De tekst is ook gelijk aan dat op het eerste bord ‘Nederland zal herrijzen'. Het is een veel gehoorde leus na de Tweede Wereldoorlog, maar past ook bij het gevoel van vandaag de dag. Het is een moeilijke tijd, maar we komen hier als land samen uit. 

*bron: Wikipedia 

'Nederland herrijst, KLM bewijst'

Nederland herrijst, KLM bewijst

Royal Delft publiceert wekelijks een blog geïnspireerd door de vele herinneringsborden die er over de jaren heen door de Koninklijke Porceleyne Fles zijn gecreëerd. Het thema van de blogs is Geloof, Hoop & Veerkracht. Om vroeger te herdenken, en om kracht te kunnen putten in de situatie waarin we ons nu bevinden. 

Vandaag de herinneringstegel: Nederland herrijst, KLM bewijst - 1946 

(Afbeelding: antique-tileshop.nl)

Wereldwijd zien we dat Covid-19 een enorme impact heeft op de economie. Het toerisme wordt hard geraakt en ook de vele luchtvaartmaatschappijen hebben het zwaar. Vliegtuigen staan aan de grond en het luchtruim zit op slot.  

De tegel betreft een Cloisonné tegel uit de serie Nederland Herrijst en is ontworpen door H.J. Tieman (1921) naar aanleiding van de eerste vlucht van KLM naar New York in 1946. Het was een heugelijk moment wat voor de inwoners van Nederland een bevestiging was dat Nederland weer in een opwaartse spiraal zat. 

Cloisonné tegels maakten hun intrede ten tijde van de Tweede Wereld oorlog. De techniek is uit nood ontstaan omdat De Porceleyne Fles gebruik moest maken van de klei uit de regioHet was voor De Porcelyne Fles onmogelijk om de gebruikelijke klei te importeren.  De klei die gebruikt wordt voor de Cloisonné techniek is grijzig waardoor er geen mooi blauw/wit aardewerk gemaakt kon worden.  

Cloisonné is een techniek van emailleren, waarbij men geplet draad in bepaalde motieven of figuren op een metalen ondergrond bevestigt. De tussenruimten tussen de stukken draad worden met verschillende kleuren emailpoeder bedekt. Het geplette draad voorkomt dat tijdens het verhitten van het email de kleuren in elkaar overvloeiden. Op de tegel in het bruin - groene decor ziet u een Amsterdamse gracht met de Westertoren, met daarachter in het wit de skyline van New York en een DC 3 van de KLM. 

Als Royal Delft kijken we er naar uit dat we op een dag weer vele (inter)nationale gasten mogen ontvangen die bij ons zijn gekomen via de verschillende luchtvaartmaatschappijen. We hopen u snel weer te kunnen laten genieten van de prachtige wereld van het Delfts Blauw en de historie van ons prachtige merk. Nu doen wij dat zoveel mogelijk online maar er komt een dag dat onze deuren voor u weer wijd open staan. 

Nederland zal herrijzen

Herinneringsbord 'Nederland zal herrijzen'

Nederland is een sterk land. Een land met een visie en een land met inwoners die voor elkaar klaar staan. Een land waar we trots op zijn. Dit jaar is Nederland 75 jaar bevrijd. De huidige omstandigheden beperken ons in het vieren van zo’n heugelijke gebeurtenis. Toch willen wij stil staan bij 75 jaar vrijheid en de veerkracht die de Nederlandse samenleving heeft laten zien.

Vanaf vandaag publiceert Royal Delft wekelijks een blog geïnspireerd door de vele herinneringsborden die er over de jaren heen door de Koninklijke Porceleyne Fles zijn gecreëerd. Het  thema van de blogs is Geloof, Hoop & Veerkracht: om vroeger te herdenken, en om kracht te kunnen putten in de moeilijke situatie waarin we ons nu bevinden.

Deze week het herinneringsbord ‘Nederland zal herrijzen’.

“Opmerkelijk is dat de verkoop en dus ook de productie van het blauw Delft de gehele oorlog door op een bevredigend peil gebleven zijn. Enigszins verklaarbaar is dit wel, doordat de toevoer van weelde-artikelen uit het buitenland vrijwel geheel afgesneden was.  Daartegenover staat echter dat de huishoudelijke budgets steeds zwaarder werden belast door de sterk stijgende prijzen der eerste levensbehoeften. Zelfs is het tijdens de hongerwinter 1944-1945, toen de trein- en postverbindingen verbroken waren, voorgekomen, dat mensen van soms aanmerkelijk afstand de fabriek wisten te bereiken, om zich het een en ander aan te schaffen of bestellingen voor latere aflevering te doen.” (J.G. Adriani – Herinneringen en ervaringen uit mijn dienstjaren juli 1911 – mei 1955).

De heer Adriani beschrijft hier de voortgang van de werkzaamheden gedurende de Tweede Wereldoorlog bij De Porceleyne Fles. Het waren moeilijke en onzekere tijden voor het Delfts Blauw. Er was geen vertrouwen, de communicatie was niet goed en ook de toevoer van de benodigde middelen liet soms lang op zich wachten. De Porceleyne Fles stond voor grote uitdagingen maar wist de dienstverlening aan te passen naar de steeds wisselende omstandigheden. Het was tentslotte niet de eerste uitdaging waar het bedrijf voor stond, toen al bijna 300 jaar in productie.

Ook nu, ten tijde van het Corona-virus, past Royal Delft haar dienstverlening aan op de huidige situatie. Ja, we staan voor een pittige uitdaging maar ook hier laten wij onze veerkracht zien. Met onder andere de gratis online kindertour door het museum willen wij onze liefde voor Delfts Blauw doorgeven aan de jongere generatie.

Dit Delfts Blauwe herinneringsbord, geschilderd in 1945 door J. Marijnissen, doet ons beseffen dat ook deze tijd straks achter ons ligt. De oranje zonnestralen boven het typische Nederlands landschap, staan symbool voor de herrijzing. Het waren zeer zware tijden in mei 1945. Het bord laat zien dat men keek naar de toekomst en geloofde in de wederopbouw. De oranje verf die is gebruikt in het bord wordt enkel gebruikt voor speciale herinneringsborden en Oranje Keramiek.

Ook nu, in deze tijden van het Corona-virus, geloven wij in de kracht van Nederland. We kijken vooruit en naar de toekomst.